LEGYEN ÉRVÉNYES A TAJKÁRTYA

Sokszor csak az orvosi rendelőben vagy a gyógyszertárban derül ki, hogy nincs érvényes  (tajkártya) biztosítása  a betegnek.

TajkártyaNem érvényes a tajkártyája, nem lenne jogosult egészségügyi ellátásra! Mikor kötelezett a magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére?

 Az egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a magánszemélynek kell fizetnie, aki a Tbj. szerint nem minősül biztosítottnak, illetve nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra.

Biztosítottnak minősül pl.:  a munkaviszonyban lévő személy,a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló, az álláskeresési támogatásban részesülő személy. 

Egészségügyi szolgáltatásra jogosultra jogosult pl.:  táppénzben, gyermekgondozási segélyben,  gyermekgondozási díjban,  gyermeknevelési támogatásban,  saját jogán nyugdíjban, ápolási díjban részesülő személy,  szociálisan rászorult személy.

 Amennyiben tehát a fenti ellátásokban részesül valaki, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

 Ha a fenti jogcímek alapján valaki nem minősül biztosítottnak, illetve egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni, melynek mértéke 2015. január 1-jétől 6 930 forint (napi 231 forint).

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélynek be kell jelentkeznie az adóhatósághoz a ’T1011-es nyomtatványon a változást követő 15 napon belül. Az adatlap feldolgozását követően az adóhatóság az adózót nyilvántartásba veszi, és a befizetéshez szükséges csekkek postázását is biztosítja.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni. 

forrás: nav

 

Olvass további fontos érdekes híreket információkat Könyvelő Budapest Cikkeiben…